Wijkverpleegkundige in West-Brabant

datum: 06-09-19

Onze wijkverpleegkundige Linda Dons is de spil in het zorgnetwerk van onze cliënten. Naast diagnoses stellen en zorgplannen maken, heeft ze veel contact met andere zorgprofessionals zoals ergotherapeuten, fysiotherapeuten en casemanagers. “ik denk vooral in de beste oplossing(en) voor de cliënt. Hierbij is het belangrijk dat ik mijn eigen referentiekaders loslaat. Dat is niet altijd even makkelijk, maar zeker leerzaam.”

Spin in het zorgweb

Linda is onze enige wijkverpleegkundige in West-Brabant. Een tamelijk unieke functie voor onze organisatie dus. Maar wat doet een wijkverpleegkundige nou zoal? En waarin onderscheidt zij zich in haar werkzaamheden van de andere zorgprofessionals? De wijkverpleegkundige is de spin in het web van het zorgnetwerk van de cliënt. Zij is verantwoordelijk voor de zorg bij patiënten thuis binnen een bepaalde regio. Tot haar taken behoren onder andere het coördineren van de zorg bij de mensen thuis. De wijkverpleegkundige maakt zorgplannen en stelt indicaties. Daarnaast overlegt ze met verschillende partijen die direct of indirect met de zorg van de cliënt te maken hebben.

Dementie in de familie

De familie is er hier een van en misschien wel de belangrijkste. Binnen de familie kan er verschil van mening zijn over een opgesteld zorgplan. De ene helft is het er mee eens, de andere niet. “Bijvoorbeeld wanneer er sprake is van dementie en de cliënt zelf niet meer handelingsbekwaam is. Dan kan het zijn dat een deel van de familie voor opname is en een ander deel tegen. Dat zijn lastige situaties waarbij ik probeer tot een oplossing te komen waarin iedereen zich kan vinden. Ook kom ik situaties tegen waarbij kinderen van 50+ nog bij hun ouder(s) wonen. Daarbij spelen factoren als huisvesting ook nog eens een rol. Als wijkverpleegkundige is het dan zeer belangrijk om motiverende gesprekstechnieken toe te passen.”

Zorgvuldig zorgplan

De wijkverpleegkundige verleent zelf ook zorg en stelt zorgplannen op. “Om mijn werk zo goed mogelijk te kunnen doen is het belangrijk dat zoveel mogelijk relevante informatie over de cliënt te verzamelen. Daarbij moet je in deze tijd extra goed letten op privacy; niet alle informatie mag gedeeld worden. Als er belangrijke zaken over iemands zorgverleden ontbreken kan dat tot gevaarlijke situaties leiden. Verder is het belangrijk dat de informatie zorgvuldig is. Een verkeerd getal of ontbrekend woord kan ernstige gevolgen hebben.

Multiproblematieke zorg

Met zoveel verschillende situaties en diagnoses is er altijd sprake van maatwerk. Bovendien blijken mensen achter hun voordeur zich anders te gedragen dan in een verpleeg- of ziekenhuis. Vaak is er sprake van multiproblematiek. Dan is het zaak om goed in te schatten waar de grens van mijn werkgebied ligt. Dat is best lastig, want niet alle organisaties werken even goed mee. Hoewel ik vooral in oplossingen denk, is klinisch redeneren ook belangrijk. Bijvoorbeeld met oedeem. Waar komt het vandaan? Als je dat soort dingen weet kun je veel beter reageren mocht het een keer misgaan. Hoe professioneel onze zorgverlening echter ook is, een praatje blijkt vaak (nog) belangrijker dan de zorg zelf.”

Deel dit met vrienden:
Share

Meer blogs

Bekijk

Gehandicaptenzorg in West-Brabant

Bekijk

Persoonlijke verzorging in Bergen op Zoom

Bekijk

Ouderenzorg in Bergen op Zoom

Bekijk

Thuiszorg anno 2019

Bekijk

De maatschappij en mijn beperking

Bekijk

De gebroeders Kramers, drijvende krachten achter thuiszorgorganisatie CaRespect

Bekijk

Iets voor mensen betekenen, elke dag…