De gebroeders Kramers, drijvende krachten achter thuiszorgorganisatie CaRespect

datum: 09-08-17

“We betrekken onze cliënten zoveel mogelijk bij de organisatie.”


Robbert Kramers is de grondlegger van de hard aan de weg timmerende West-Brabantse thuiszorgorganisatie CaRespect. Hij dirigeert, maar opereert ook als cliëntbegeleider en weet dus precies hoe het er op de werkvloer aan toe gaat. Broer Bart stapte twee jaar later in om zijn broer te ondersteunen en de organisatie te versterken. Samen runnen zij nu de anders-dan-anders-thuiszorgorganisatie op eigenzinnige wijze. En met succes. “Wij verlenen de zorg zoals we die zelf ook graag zouden ontvangen. Dat wordt gewaardeerd.” Onder het genot van een kop koffie vertellen de heren graag over hun passie die CaRespect heet.

Waar staat CaRespect voor?

“CaRespect is een thuiszorgorganisatie (tzo) die zich richt op alle aspecten van thuiszorg. Wij leveren zorg (in de gemeentes Bergen op Zoom, Woensdrecht, Steenbergen, Rucphen en Roosendaal) zoals vroeger werd gedaan. Respectvolle zorg die zich niet laat verdringen in protocollen. Puur op de klant gericht. Wij willen laten zien dat het anno 2017 nog steeds kan zoals voorheen en zoveel mogelijk aan de wensen van onze cliënten gehoorgeven. Daarin gaan we ver. Beter een iets ruimere personeelsbezetting dan een te krappe. Bij ons staan de cliënten én het personeel centraal, niet de financiën.”

Hoe is CaRespect ontstaan?

“In aug 2013 heb ik (Robbert) het bedrijf opgestart. Ik had al langer met verstandelijk gehandicapten gewerkt en kon niet meer tegen het beleid van mijn toenmalige werkgever. Voor mijn gevoel draaide het te veel om geld en niet om de cliënt. Je kunt dan blijven foeteren, maar het ook positief benaderen. Met die gedachte ben ik CaRespect begonnen. Eerst kleinschalig met 6 cliënten en 3 begeleiders om naamsbekendheid te krijgen. Dat is vooral via mond-tot-mondreclame gelukt. Inmiddels hebben we mooie samenwerkingspartners zoals GGZWNB, Ook Thuis en Stichting Inzet voor Zorg. In juni openen we een nieuwe locatie in Roosendaal zodat we ook vanuit daar de markt nog beter kunnen bedienen.

Waarmee onderscheidt CaRespect zich van andere thuiszorgorganisaties?

“Sinds de oprichting is het bedrijf steeds gegroeid. We denken dat deze groei onze service niet in de weg hoeft te staan. Op een gegeven moment moet je beslissen: voeren we een cliëntenstop in of gaan we door met het aannemen van cliënten? Moet een cliënt schikken naar onze roosters of juist niet? Dan worden we hetzelfde als andere tzo’s en dat is nu net wat we niét willen. Hiervoor willen en moeten we voortdurend waken. Onze kracht zit hem verder in het kritisch naar onszelf kijken. Als je niet meer dezelfde service kunt verlenen gaat er iets niet goed. Daarom kijken we ook goed naar onze expertise en ervaring. Als Bart en ik ergens geen verstand van hebben dan schakelen we daarvoor mensen in die dat wel hebben. Zo proberen we een team van diverse professionals met dezelfde visie samen te stellen. Mensen die CaRespect vooruit willen helpen.”

Hoe omschrijven jullie de sfeer binnen CaRespect?

“CaRespect is eigenlijk een soort familie en niet omdat er toevallig twee broers aan het roer staan, ha, ha… Voor de collega’s, maar ook voor onze cliënten. We vragen ons als zorgverlener voortdurend af hoe zou ik zelf die zorg ervaren? De contacten met onze cliënten zijn relatief informeel. Cliënt Joey is bijvoorbeeld vandaag aanwezig bij dit interview. Gewoon omdat-ie dat zo leuk vindt. Daar wordt door anderen soms vreemd tegenaan gekeken, maar dat is denk ik juist onze kracht. Dagbesteding (vreselijk woord vinden we dat) is in het algemeen vaak al bepaald volgens vaste invulling en structuur. Wij willen veel meer onze cliënten erbij betrekken. Wat vinden ze echt leuk? Waar worden ze blij van? Dagbesteding moet ook voor hen een uitdaging zijn. Maatwerk geldt bij ons ook voor de dagbesteding. Hiërarchie is bij CaRespect – onze organisatie is zeer plat – pas belangrijk als het echt nodig is. Bij ons geen stropdassenbestuur vanuit een ivoren toren.”

Welke ambitie hebben jullie met CaRespect?

“We willen blijven groeien en onze zorg ook in de rest van Nederland aanbieden. Daarbij denken we niet alleen aan thuiszorg. Onze droom is om een eigen CaRespect-huis opzetten waar cliënten kunnen wonen. Zo’n huis moet op de doelgroep gericht zijn en een huiselijke sfeer bieden. Niet dat de televisie al om 22 uur uit moet omdat iemand anders wil gaan slapen bijvoorbeeld. Of dat er dan niet meer gegamed mag worden. Dat kunnen en willen wij moderner organiseren. Uiteraard mag de privacy niet in het geding komen en denken we aan maximaal 10 bewoners. Hopelijk kunnen we dit binnen 5 jaar realiseren.”

 

Deel dit met vrienden:
Share

Meer blogs

Bekijk

Wijkverpleegkundige in West-Brabant

Bekijk

Gehandicaptenzorg in West-Brabant

Bekijk

Persoonlijke verzorging in Bergen op Zoom

Bekijk

Ouderenzorg in Bergen op Zoom

Bekijk

Thuiszorg anno 2019

Bekijk

De maatschappij en mijn beperking

Bekijk

Iets voor mensen betekenen, elke dag…